• Monique

Team pepernoot of kruidnoot?

Wat vind jij lekkerder, pepernoten of kruidnoten? Met onderstaande recepten maak je ze zelf allebei, suikervrij en lactosevrij. Het deeg moet wel een nachtje in de koelkast, dus begin op tijd! Ook vind je hier het recept om zelf speculaaskruiden te maken.



Ingrediënten pepernoten

- 63 gram blanke amandelen of amandelmeel

- 3 medjooldadels

- 4 kardemonpeulen

- 4 kruidnagels

- theelepel anijszaad

- mespuntje zout

- theelepel kaneel

- theelepel speculaaskruiden (scroll naar beneden voor het recept)

- 50 ml honing

- 50 ml gesmolten kokosolie

- 3 eetlepels amandelmelk

- 1/2 ei

- 125 gram speltbloem

- theelepel bakpoeder


Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 150 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.

Maal de amandelen, dadels en alle kruiden in een foodprocessor tot een smeuïge massa.

Mix de honing, kokosolie, amandelmelk en ei goed door elkaar. Mix het amandelmengsel erdoorheen. Meng de bloem met het bakpoeder. Schep door het mengsel tot de bloem volledig is opgenomen. Leg een stuk vershoudfolie in een kom en schep het deeg in de kom. Dek af met folie en zet een nacht in de koelkast.

Kneed het deeg kort door, maak kleine ballen en rol ze tot een sliert met een doorsnede van 1 cm. Snijd steeds een stukje van 1,5 à 2 cm af en maak er rechthoekjes of vierkanten van naar wens. Leg de pepernoten op de bakplaat en bak in 15 tot 20 minuten in de oven.



Ingrediënten Kruidnoten

- 150 gram amandelen of amandelmeel

- 3 medjooldadels

- 1 eetlepel speculaaskruiden ( scroll naar benden voor het recept)

- snuf zout

- 1 theelepel vanille

- 1 ei

- 40 ml amandelmelk

- 20 gram speltbloem

- 50 gram speltmeel

- 1 theelepel bakpoeder


Zo maak je ze:

Verwarm de oven op 175 graden en leg een stuk bakpapier op de bakplaat.

Maal de amandelen en dadels in een foodprocessor. Mix het ei met de amandelmelk en alle kruiden. Meng met het amandelmengsel. Meng de bloem, meel en bakpoeder in een aparte kom. Voeg de mix toe aan de droge ingrediënten en roer tot alle ingrediënten goed zijn gemixt. Leg een stuk vershoudfolie in een kom en schep het deeg in de kom. Dek af met folie en zet een nacht in de koelkast.

Kneed het deeg kort door, maak kleine ballen en rol ze tot een sliert met een doorsnede van 1 cm. Snijd stukjes van 1 cm en kneed er ronde balletjes van. Leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak 20 minuten in de oven of iets lang naar wens.



Speculaaskruiden

Gebruik zoveel mogelijk verse specerijen voor het beste resultaat. Tip: maak gelijk een flinke hoeveelheid, dit wil je overal in gebruiken!


Ingrediënten

- 10 theelepels kaneel (of een kaneelstokje fijngemalen in de foodprocessor)

- 2 theelepels gemalen kruidnagels

- 2 theelepels geraspte nootmuskaat

- 1 theelepel gemalen gember

- 1 theelepel gemalen kardemonpeulen

- 1 theelepel steranijs

0 keer bekeken
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now